Byggetilbud.net

byggetilbud

Efterisolering af loft, facadeisolering og meget mere

Hvorfor skal man efterisolere sit loft, sine ydervægge eller gulve? Der er ikke noget krav om at efterisolere dit hus, men der er flere fordele ved efterisolering. Din varmeregning kan blive mindre, det vil forbedre indeklimaet i dit hus, og det vil øge husets værdi. Dertil er der naturligvis også det faktum, at et lavere energiforbrug reducerer CO2-udledning og er bedre for miljøet.

Læs med her for at blive klogere på alt, hvad du måtte ønske at vide om efterisolering. Vi svarer på dine spørgsmål i nedenstående artikel.

Hvor efterisolerer man?

Efterisolering foregår på den måde, at du lægger ekstra isolering i konstruktioner i huset, som allerede er isoleret, eller du vil isolere, hvor der ikke er isoleret i forvejen. Det gøres efter, at huset er bygget. Ikke kun gamle huse kan trænge til efterisolering, det kan huse også, som er 20 år gamle.

Efterisolering vil oftest ske af loftet, fordi 30 % af varmetabet sker igennem taget. Tagkonstruktion, loft og ydervægge er der, man først vil efterisolere. Derefter vil man efterisolere gulve.

Efterisolering af loft

Som sagt starter man oftest med loftet. Her sparer man hurtigt flest penge ved at efterisolere. Det kan reducere 1/3 af boligens samlede energiforbrug. Hvis loftet er isoleret med mindre end 175 mm, er det en god idé med efterisolering. Man isolerer typisk loftet ved at lægge et lag isoleringsmateriale på loftet eller over loftrummene, hvis loftetagen er beboet. Man kan bruge isoleringsbatts eller indblæse isoleringsgranulat. Isoleringsgranulat er det mest brugte, da det er mindst tidskrævende.

Isoleringen af loftet vil have en virkning med det samme. Du vil dermed kunne mærke forskel fra dag 1. Det er ofte en meget almindelig tilgang, da mange ofte kan spare penge og varme her. Det vil dog se forskelligt ud, hvis du har loftsrum, der er beboet eller ej.

Efterisolering af hulmur

Hulmure uden isolering skal gerne isoleres. Det vil kunne tjene sig hjem efter 2 år. Det er en nem måde at isolere boligens ydervæg på. Det foregår som regel ved at blæse isoleringsmateriale ind mellem hullet mellem for- og bagmur, og det kan ske ved at bore enkelte huller for at få adgang. Oftest er det papiruld, man blæser ind i hulrummet mellem isolering og muren.

Hvis du er i tvivl om, du din hulmur er isoleret, kan du tjekke, hvor tyk ydervæggen er, og det vil også ofte komme an på, hvor gammelt huset er. Det er en god idé at få en isolatør til at lave en undersøgelse af, om der er hulrum i din mur.

Fordelen ved hulmursisolering er, at det ikke ændrer ved husets udseende, og at det er en billig måde at efterisolere på.

Efterisolering

Efterisolering af ydervæg

Efterisolering af ydervægge kan også kaldes facadeisolering. Ved en udvendig facadeisolering får huset nærmest en varm frakke på. Du kan enten få udvendig eller indvendig facadeisolering. Den indvendige har den ulempe, at du mister noget plads, hvor du ikke vil miste plads ved den udvendige efterisolering. Det er en dyrere form for efterisolering, men du får en stærkere facade, og du vil spare på varmeregningen med det samme. Man vurderer, at udvendig facadeisoleringer op til 30 % mere effektiv end den indvendige. Samtidig undgår du fugtproblemer, for ydervæggen vil blive holdt varm og tør. Den indvendige isolering er mere besværlig, da det kan rode  og støve en del, og du sandsynligvis bebor huset.

I nogle kommuner kan der være regler, der skal overholdes i forhold til facadeisolering. Derfor skal du forhøre dig med kommunen, inden du starter projektet.

Efterisolering af gulv

Gulvisolering er meget effektivt i forhold til at skabet et godt indeklima og nedsætte energiforbruget. Der er ikke noget værre end kolde gulve og altid skulle gå rundt med sokker eller sutsko på. Det kan være en god idé at slå gulvisolering sammen med at få nye gulve, eller hvis du skal lave nyt badeværelse, kan du i samme omgang isolere gulvet. Det kan nemlig være et større projekt, og derfor giver det mening at slå projekterne sammen.

Efterisolering af gulve kan overvejes, hvis isoleringslaget er mindre end 100 mm, bygningen er fra før 1985, eller gulvet ikke allerede er blevet efterisoleret. Måske vil du gerne have gulvvarme i gulvet? Så er det ideelt at efterisolere det i samme omgang. Grunden til, at huse efter 1985 ofte er isolerede, er fordi, der blev lavet større krav i bygningsreglementet til isolering af gulve. Isoleringslaget skal gerne være 300 mm, så det kan du også få en fagmand til at tjekke.

Hvilket materiale bruger man typisk til efterisolering?

Der findes forskellige materialer, når man skal isolere. Det typiske er mineraluld, som man får som glasuld eller stenuld. Man bruger ofte polystyren (flamingo) til fundamenter, og til hulmursisolering vil man typisk bruge mineraluld som granulatuld, papiruld eller polystyren som små kugler. Det er de mest anvendte.

Du kan også bruge træfibre, som er små stykker, der blæses ind i uudnyttede loftsrum. Det er ikke så ofte, man bruger det, men det kan være anvendt i loftsrum.

Man kan også bruge hørfibre, der er måtter eller ruller, som man bruger til isolering af lofter. På samme måde kan man bruge hampefibre til isolering af loft.

Hvad er fordelene ved efterisolering?

Vi har allerede nævnt, at der er rigtig mange fordele ved at efterisolere. De er blandt andet:

  • Du sparer på energiforbruget
  • Slut med kolde gulve
  • Du får en behagelig rumtemperatur
  • Luftstrømme og træk er ikke mere et problem
  • Sundere indeklima
  • Mindre risiko for skimmelsvamp, fugt og kondens
  • Reducering af varmeudgifter
  • Boligens værdi vil stige
  • Mere miljøvenligt

Det kommer naturligvis an på, hvor du får efterisoleret, men alle eksperter taler kun om fordele ved at få efterisoleret. Den eneste ulempe er prisen. Det er vigtigt at få en professionel til at udføre arbejdet, da du ikke selv kan stå for det. Det er et kompliceret arbejde, og der er mange faldgruber for at gøre det forkert. Du må derfor bare betale den pris, det koster. Til gengæld sparer du penge på sigt, og det vil med tiden tjene sig hjem.

Undersøgelser viser, at danskerne i gennemsnit bruger 90 % af tiden indenfor. Derfor er det afgørende med et sundt indeklima.

Måske overvejer du, om du skal skifte vinduer til en start eller optimere boligens varmekilde. Det er også en god idé at starte med, men hvis din bolig har sparsommelig isolering, vil isolering af hulmur eller loft være fordelagtigt at gøre først. Det vil ikke være en god idé at få en varmepumpe i et utæt hus, så vil du ikke spare noget.

Hvordan får jeg en god pris på efterisolering?

Som allerede nævnt er det afgørende, at du får en professionel til at hjælpe dig med at efterisolere. Derfor vil det være en dyrere omgang at efterisolere, men til gengæld vil du spare på dit energiforbrug fra første dag. Det er umuligt at sige en fast pris på de forskellige typer af efterisolering, men det er altid en fordel at få forskellige tilbud, som du kan sammenligne mellem. Det gør, at du får en gennemsnitlig pris på din opgave.

Hvis du i forvejen skal have renoveret facade, loft eller have gulvvarme, så er det ideelt at lave de projekter sammen med efterisolering. Det betyder, at du sikkert kan spare nogle penge ved at slå projekterne sammen.

Du kan få mulighed for at få energitilskud eller håndværkerfradrag, når du skal efterisolere. Håndværkerfradraget er et grønt et, som har fokus på klimavenlige renoveringer. Energitilskuddet vil opgøres efter energimærke på din ejendom, og det vil blive udstedt af Energistyrelsen.

Kontakt en fagmand, hvor I kan tage en snak om, hvad du ønsker. Fagmanden kan lave en undersøgelse af huset og finde ud af, hvad der vil være den mest optimale metode for dig og netop dit hus. Ikke alle skal vælge samme form for isolering, det vil altid komme an på huset, og hvordan det er bygget og i forvejen er isoleret – eller mangel på samme.

Derfor kan det betale sig at få tjekket huset først, og derefter kan I sammen blive enige om, hvordan I skal fortsætte arbejde, og hvor der skal isoleres.

Love og regler om efterisolering

Der findes ingen love eller regler om, at du skal efterisolere. I bygningsreglementet er der dog bestemmelser om, hvor god isoleringsevne bygningsdelene skal have. Der vil være krav til, hvor meget de forskellige konstruktioner skal være isoleret. Det kan være en dyr omgang, hvorfor du ikke behøver at opfylde isoleringskravene fuldstændigt. Måske er det for dyrt at efterisolere udvendigt og indvendigt, hvorfor du vil kunne nøjes med en hulmursisolering.

Hvis du skal bygge om, kræves det, at du efterisolerer de bygningsdele, som vil være inddækket af ombygningen, og du skal isolere, som det fremgår af bygningsreglementet.

Du skal også huske at kontakte dit forsikringsselskab, når du skal efterisolere. Du kan sende tegninger og beskrivelse af isoleringsarbejdet, og så kan du bede om en skriftlig godkendelse.

Det kan spare tid og penge, hvis der skulle opstå problemer undervejs.

Tilbud på efterisolering i hele Danmark

Vi hjælper med tilbud på hulmursisolering i hele landet, og der er bl.a mange håndværkere følgende områder: København, Roskilde, Køge, Slagelse, Helsingør, Holbæk, Kalundborg, Næstved, Vordingborg, Odense, Svendborg, Middelfart, Kolding, Fredericia, Esbjerg, Vejle, Horsens, Herning, Silkeborg, Randers, Viborg, Aalborg, Aarhus og Holstebro.