Find den bedste pris på lægning af sten og fliser
Flisebelægninger er en fantastisk og praktisk måde at gøre grunden omkring dit hjem flot, inviterende og brugbar.
Men hvad koster flisebelægning?
Det går vi i dybden med på denne side. Uanset om du skal have lagt fliser i indkørslen, på terrassen eller omkring din bolig, så kan du her på siden blive klogere på hvad projektet skal koste. Derudover får du også gode, konkrete tips til hvordan du kan spare penge på fliselægningen.
Lægning af fliser – pris pr. m2
I gennemsnit koster fliselægning ca. 600-700 kr. pr. m2.
Prisen for fliselægning inkluderer både udgifter til selve stenene, sandet til mellem fliserne samt udgifterne til en brolægger.
Prisen på stenene, der skal lægges, svinger fra 200 kr. pr. m2 for de billige sten, og op til ca. 1.000 kr. pr. m2 for de flotte, dyre fliser. Du kan finde en oversigt over typer af sten længere nede på siden.
Prisen på flisesandet under og mellem fliserne ligger typisk på mellem 150-250 kr. pr. m2
Timepriserne for brolæggere ligger et sted mellem 200 kr. og 600 kr. Dette afgøres bl.a. af den lokale konkurrence, firmaets geografiske placering samt af brolæggernes erfaring.
Hvor meget kan en brolægger nå på en time?
En dygtig brolægger kan typisk lægge ca. 5 m2 fliser i timen, alt afhængig af flisernes størrelse samt krav til form.
Brolæggerens arbejdshastighed har en afgørende indvirkning på den endelige pris, da en stor del af prisen for fliselægning går til brolæggeren selv. Brolæggere afregner typisk per time, men du vil ofte også kunne få et fast tilbud på en samlet løsning, når først brolæggerne kender til din opgave.
Eksempler på priser på lægning af sten og fliser
Det kan være godt med nogle priseksempler på samlede fliselægningsprojekter for at få et fingerpeg om hvilket prisleje, dit eget projekt kommer til at ligge i. Herunder har vi samlet en række eksempler på priser på forskellige typer fliselægninger.
- Lægning af fliser på terrasse på 40 m2 (holmegårdssten): ca. 30.000 kr.
- Lægning af fliser i indkørsel på 100 m2 (betonfliser): ca. 50.000 kr.
- Lægning af fliser rundt om huset, ca. 60 m2: ca. 45.000 kr.
Hvad fliselægning kommer til at koste dig i dit tilfælde afhænger af flere parametre. Dem skal vi se på længere nede på siden her.
Spar op til 40% ved at hente flere tilbud på fliselægning
Måske vil du gerne springer over de kvalificerede gæt, og få konkrete tal på bordet med det samme. Hvad ville dit projekt helt nøjagtigt koste, hvis du skulle få en brolægger ud og gøre det for dig i morgen?
Svaret får du kun på én måde: kontakt en brolægger. Endnu bedre kan du kontakte flere.
Vi har gjort det nemt for dig at hente 3 tilbud på fliselægning. Alt, du skal gøre, er blot at trykke på knappen herunder, og med få ord beskrive hvad du skal have lavet. Herefter sendes din opgave i udbud hos flere lokale brolæggere, som hver sender dig et tilbud på din opgave til din mail.
Det er gratis og helt uforpligtende – og du får konkrete tal på bordet ud af det.
Du behøver altså ikke at takke ja til nogen af tilbuddene, hvis du ikke synes, at de er tilfredsstillende. Til gengæld ved du så hvad du har at arbejde med til budgettet.
Lyder 3 gratis og nemme tilbud som noget for dig?
13 faktorer påvirker den endelige pris på lægning af fliser
Længere oppe nævnte vi nogle få ting, som spiller ind på den endelige pris på fliselægning. Faktisk er der mange flere – og herunder nævner vi 14 faktorer, der alle har en indvirkning på prisen.
Skim listen herunder igennem, og se om noget af indholdet er aktuelt i din situation.
- Hvilke sten vil du have? Du kan både finde fliser på budget samt dem, der koster rigtig meget.
- Er det en indkørsel eller en terrasse, du vil have lavet? Begge dele kræver et ordentligt underlag, men der skal mere til når du skal have lavet en indkørsel, der skal kunne holde bilers vægt. Derfor vil en indkørsel med de samme materialer typisk koste ca. 25% mere end en terrasse af tilsvarende størrelse.
- Hvor mange m2 skal belægningen være? Det siger sig selv, at jo større belægning, du skal have foretaget, desto mere vil det komme til at koste.
- Er der en eksisterende belægning, der skal fjernes og bortskaffes? De fleste brolæggerfirmaer tilbyder at fjerne og bortskaffe den nuværende belægning – fx hvis du har gamle fliser liggende på det samme område.
- Hvad er belægningens underlag? Det betyder noget, om det nuværende underlag består af en græsbund, grus, flis, stenbelægninger eller andet. Nogle gange er det nødvendigt, at der graves. Andre gange er det det finere arbejde, der skal til – fx hvis du allerede har et underlag af flisesand.
- Skal der etableres ny bund? Hvis du endnu ikke selv har lagt flisesand og underliggende stabilgrus eller lignende ud, så tilbyder alle brolæggerfirmaer også selv at gøre det.
- Skal afgravet jord bortskaffes? Når der lægges en ny bund vil der være behov for at grave en del af den nuværende jord væk fra området. Dette er for at sikre, at fliselægningen ikke bliver for eleveret ift. omgivelserne.
- Hvilken type fugesand vil du have? Fugesand er ikke bare fugesand. Der findes standard fugesand, og så kan du også få mere eksklusive materialer. Typisk handler det om farver, samt hvor resistent sandet er overfor ukrudt.
- Kræver belægningen fliseskæringer – og i så fald, hvor mange? Hvis der skal skæres i fliserne kræver det ekstra arbejde for brolæggerne – og dermed vil prisen stige.
- Er der dæksler i området, der skal belægges? Dæksler kræver en del skærearbejde for at opnå et flot resultat omkring et dæksel. Som tommelfingerregel kan du godt regne med 1-2 timers ekstra brolæggerarbejde pr. dæksel.
- Befinder du dig i Jylland, på Fyn eller Sjælland? Din geografiske placering har en indvirkning på den endelige pris. Prisen på en brolægger er generelt billigere i Jylland end på Sjælland. Årsagen er, at arbejdskraft i hovedstadsområdet generelt har højere priser.
- Hvad er brolæggerens timepriser? Nye, ufaglærte brolæggere arbejder til omkring 200 kr. i timen, mens de mere erfarne og uddannede brolæggere typisk vil tage 400-600 kr. i timen.
- Hvor hurtigt arbejder brolæggeren? Brolæggerens hastighed har noget at sige ift. den endelige pris. Hvis en brolægger til 500 kr. i timen arbejder dobbelt så hurtigt som en brolægger til 300 kr. i timen, så vil den højere timepris give et billigere resultat i sidste ende.
Priser på forskellige flisetyper
Der findes overordnet set tre forskellige typer af fliser: betonfliser, granitfliser og keramiske fliser. Herunder gennemgår vi hver af disse flisetyper, og ser på deres respektive priser. Bemærk, at priserne herunder er ekskl. lægning.
Betonfliser priser
Betonfliser er fliser, der er støbt af et blandingsmateriale. De kan laves billigt – og betonfliser udgør da også den billigste flise til belægningsarbejde. Desuden er betonfliser også tidsløst, og hyppigt anvendt til rigtig mange formål. Til gengæld er betonfliser modtagelige overfor skidt og snavs, og det kan godt være sværere at rengøre betonfliser kontra granit- eller keramiske fliser.
Betonfliser koster i gennemsnit ca. 125 kr. pr. m2. Blandt populære valg inden for betonfliser er bl.a. herregårdssten og holmegårdssten.
Granitfliser priser
Granitfliser er lidt dyrere end betonfliser, da granit er en natursten, der skal brydes ud af jorden og skæres til. Granit er både smukt og meget hårdt, hvilket gør granitfliser til en velegnet sten til terrassen.
Granitfliser koster i gennemsnit ca. 600 kr. pr. m2. Du kan finde granitfliser i flere gråtoner – det kan justeres hos producenten ved at brænde fliserne en smule.
Skifer fliser priser
Skifer-fliser er endnu et naturmateriale. Skifer formes naturligt som en sedimentær bjergart – det betyder blot, at skifer består af en naturlig blanding af forskellige materialer i naturen. Skifer finder man kun udvalgte steder i verden, og prisen på skifer-fliser er derfor højere end prisen på andre typer af fliser.
Skifer fliser koster i gennemsnit ca. 800 kr. pr. m2.
Keramiske fliser priser
Keramiske fliser er lavet af brændt ler, og er nemme at holde og rengøre. Keramiske fliser er derudover fantastisk flotte, får ikke flisepest eller alger, og så kan de formes og farves på et utal af måder. Belægning udendørs med keramiske fliser er desuden en god måde at skabe kontinuitet med fliserne indenfor i hjemmet på. Prisen på keramiske fliser ligger generelt lidt under prisen på granitfliser.
Keramiske fliser koster i gennemsnit ca. 500 kr. pr. m2.
Priser på lægning af fliser i indkørslen
Når der skal lægges fliser i indkørslen vil langt de fleste vælge betonfliser. Årsagen er, at beton er både holdbart og billigt – og som du nok ved vil en indkørsel som regel udgøre det største fliseareal til en almindelig bolig. Desuden udgør indkørslen for de flestes vedkommende mere en praktisk anordning end noget, der skal være smukt og eksklusivt at se på.
Så hvad er prisen på lægning af fliser i indkørslen?
Den gennemsnitlige pris på betonfliser er, som før nævnt, ca. 125 kr. pr. m2. Tillæg derudover timeprisen for brolæggeren – lad os sige 500 kr. i timen. Inkl. forarbejde og materialer til bund vil den samlede pris for en indkørsel løbe op i ca. 700 kr. pr. m2.
Priser på lægning af terrasse
Når du skal have lagt en ny terrasse af fliser, så er valget mellem fliser ganske åbent. Hvis du gerne vil have lagt en billig flise-terrasse, så bør du vælge betonsten. Vil du have mere eksklusive sten til terrassen kan du vælge granitfliser eller skifer – men de koster lidt mere. Og hvis du er mere til keramiske løsninger, så er der selvfølgelig også de keramiske fliser, der kan give et ekstra eksklusivt udtryk til terrassen til relativt billige penge.
Så hvad koster en lægning af terrasse mere konkret?
Vælger du betonfliser til terrassen vil den samlede pris pr. m2 være på ca. 600 kr. For granitfliser skal du regne med omkring 1.000 kr. pr. m2. Belægning med skifer-sten vil koste 1.200-1.300 kr. pr. m2. Og keramiske fliser i terrassebelægningen vil koste ca. 800 kr. pr. m2.
Priser på lægning af fliser omkring huset
Fliser omkring huset er en populær måde både at få huset til at “blende” naturligt ind i de øvrige omgivelser. Desuden spiller fliser omkring huset også en praktisk funktion, da fliserne kan være med til at lede vand væk fra murværk og sokkel.
Prismæssigt gælder der det samme for lægning af fliser omkring huset som ved lægning af fliser på en terrasse. Disse fliser er nemlig udelukkende beregnede til at kunne bære vægt fra mennesker og dyr – ikke tunge køretøjer.
Altså skal du regne med alt fra 600 kr. til 1.300 kr. pr. m2 for at få lagt fliser rundt om huset.
Opnå økonomiske gevinster med den rette flisebelægning
Mange tænker umiddelbart, at fliser på terrassen og i indkørslen udelukkende spiller en praktisk funktion for biler og mennesker, der skal være udenfor. Men fliser udenfor huset kan faktisk gøre mere gavn for din bolig end man måske lige skulle tro til at begynde med.
For det første, så kan fliser rundt om huset være med til at lede vandet væk fra mur og sokkel. Det er en vigtig funktion, da vand i murværk og sokkel kan være med til at fremme nedbrydelsen af murværket. Det kan også give ophav til hårdføre algebelægninger, der kan være svære at få af igen.
For det andet, så vil flisebelægninger – enten i indkørslen, på terrassen eller rundt om huset – være med til at hæve husets samlede værdi. Årsagen er ganske simpel: Der er nemlig en stor opfattet værdi i flisebelægninger. Du skal derfor ikke se en investering i fliselægning som penge ud ad vinduet, men derimod som en investering, som du vil blive belønnet for, hvis du en dag står og skal sælge huset.
Flisebelægninger er nemme at vedligeholde
Der findes mange gode grunde til at vælge at få lagt fliser derhjemme. Noget af dét, der gør fliser ekstra attraktive i manges øjne er, at fliser kræver relativt lidt vedligeholdelse – i hvert fald ift. hvis du skulle holde et bed, eller slå en græsplæne. Med fliser er der heller ikke grus, der skal rives, fornyes eller støvsuges for blade.
Kort sagt er fliser bare ufattelig praktiske. Og det er uanset om det er i indkørslen, på terrassen eller rundt om huset. Og det kan der faktisk også være en økonomisk gevinst i. Det kræver nemlig ikke lige så mange ressourcer at vedligeholde fliser som øvrige typer af belægninger og bunde. Og her taler vi både om tid og penge.
Læg fliserne selv og spar ekstra penge på fliselægning
En oplagt mulighed for dig, der gerne vil spare ekstra penge på fliselægningen, er at give dig i kast med at lægge fliserne selv. Fliselægning kan, ved første øjekast, godt se svært ud, men som med så meget andet handler det om hurtigt at finde teknikken, og gentage hvert led i processen indtil den færdige indkørsel eller terrasse ligger og skinner.
Hvis du har mod på at kaste dig selv ind i fliselægningen, så er den potentielle besparelse stor. Du kan nemlig ofte spare op imod 50% af de samlede udgifter, som du skulle have betalt hvis en brolægger skulle stå for arbejdet.
Hvis du ikke ved hvordan man lægger fliser derhjemme, så har vi herunder inkluderet en mini-guide til hvordan du skal bære dig ad.
Fliselægning – gør-det-selv-guide
Her er en guide til dig, der gerne vil give dig i kast med at lægge fliser selv derhjemme.
Vi tager udgangspunkt i almindelige herregårdssten – altså, betonfliser – der skal lægges i en indkørsel.
Redskaber, du skal bruge
Når du selv vil lægge fliserne i din indkørsel er det selvfølgelig vigtigt, at du også har de rette redskaber til arbejdet. Herunder finder du en liste over det, du skal bruge.
- Selve fliserne (til indkørslen skal betonfliserne være min. 6 cm. tykke)
- Bundsikringsgrus og stabilgrus
- Flisesand (eller regulært brolæggergrus)
- Trillebør og skovl
- Retskinne
- Rettesnor
- Pladevibrator
- Vinkelsliber (eller fliseklipper, hvis du har mindre sten)
Er du klar? Så går vi i gang!
Før du starter: Overvej den endelige højde på fliserne
Før du begynder projektet skal du gøre dig nogle overvejelser om hvor højt fliserne skal rage op. Tommelfingerreglen er, at fliserne skal ende med at ligge ca. 0,5-1 cm. over øvrige elementer som brønddæksler o.l.
I beregningen af hvor højt fliserne skal ligge skal du både huske laget af bundsikringsgrus, stabilgrus, afretningslaget samt højden på selve fliserne. I dette eksempel regner vi med følgende højder:
- Bundsikringsgrus: 15 cm.
- Stabilgrus: 19 cm.
- Afretningslag: 4 cm.
- Fliser: 6 cm.
Du skal også huske, at fliserne kommer til at grave sig selv 1-1,5 cm. ned i afretningslaget, når de vibreres. Den samlede højde på belægningen i dette eksempel vil derfor blive ca. 42,5-43 cm.
Du skal også huske at medregne en evt. hældning på fliserne – både hvis indkørslen leder opad, samt hvis du gerne vil lede regnvandet ned til kloakken på vejen.
Når disse ting er afgjort kan du med fordel spænde rettesnore ud, der markerer den endelige højde på belægningen. Herfra er det bare med at grave tilsvarende dybt fra rettesnorens højde.
Trin 1: Læg bundsikringsgrus ud på arealet
Når du har gravet ud til indkørslen påbegynder du selve anlægsarbejdet ved at lægge bundsikringsgrus ud på hele arealet. Gå efter et komprimeret lag på 15 cm.
Bundsikringsgruset er vandafledende, og skal sikre, at vandet, der siver ned mellem dine fliser, finder vej ned til jorden.
Trin 2: Læg stabilgrus oven på bundsikringsgruset
Nu skal du fylde stabilgrus ovenpå bundsikringsgruset. Her går du efter et komprimeret lag på 19 cm. Når stabilgruset er lagt skal det stampes.
Stabilgruset skal sikre, at dine fliser ikke kommer til at synke med tiden, eller under tryk fra biler.
Trin 3: Læg afretningslag oven på stabilgruset
Oven på stabilgruset lægger du nu et tyndt afretningslag på ca. 4 cm. Det er vigtigt, at afretningslaget ikke er tykkere, da stenene så kan komme til at sætte sig ved trafik.
Når afretningslaget er lagt er det vigtigt, at det ligger plant – eller følger den præcist samme hældning som du ønsker den endelige flisebelægning skal have. Brug retskinnen for at jævne afretningslaget ud, så det får den ønskede facon.
Det er oven på afretningslaget, at du skal lægge dine fliser. Når du efter lægningen af stenene vibrerer med pladevibratoren vil fliserne bore sig ned i afretningslaget, og opnå en høj stabilitet.
Trin 4: Lav en kantsikring
Det er en god ide at begynde lægningen af fliserne med en kantsikring. Læg fliserne på den lange led langs kanterne af indkørslen, så du får indrammet projektet.
Trin 5: Påbegynd lægningen af fliserne
Nu er det tid til at få lagt fliserne ud. Læg retteskinnen på tværs af kantsikringen, så den fungerer som et mål for overhøjden af fliserne. Retteskinnen er også med til at sikre, at hver række kommer til at ligge helt lige ift. den sidste række.
Hver ny række af fliser skal ligge forskudt af den forrige række. Så behøver du nemlig ikke at sørge for, at alle fugerne ligger snorlige. Sørg for at blande fliserne, så du ikke får lavet store “pletter” i belægningen med samme farve.
Trin 6: Fyld løbende fugerne op med flisesand
Efterhånden som du får lagt rækkerne ud er det en fordel at fylde løbende op med flisesand. Læg en lille bunke sand på fliserne, og fej det ned mellem fugerne til de er fyldt op. Brug diagonale fejebevægelser, når du fejer fugerne ned.
Læg fliserne med en ensartet lille afstand mellem dem, så fugerne opnår samme tykkelse over alt. Gå efter en fugetykkelse på 2-5 mm. Det er vigtigt med den rette fugetykkelse, eftersom ca. 30% af belægnings styrke ligger i fugerne.
Trin 7: Vær opmærksom på skæringen af stenene
Når du skal skære stenene til i kanten er det vigtigt, at de ikke bliver for små. Hvis stenene får en størrelse, der er mindre end en tredjedel af flisens fulde størrelse, bliver de for skrøbelige og porøse.
Hvis en sten op ad kantsikringen bliver for lille kan du dele en anden sten længere inde i rækken. På den måde sikrer du dig, at de enkelte sten i kanten ikke bliver for små.
Trin 8: Få stenene til at sætte sig med en pladevibrator
Når belægningen er færdig skal du have gang i pladevibratoren. Når du bruger pladevibratoren over hele belægningen får du “boret” stenene ned i afretterlaget, så de sætter sig. Det kan være nødvendigt at efterudfylde med fugesand efter brug af pladevibratoren.
Pladevibratoren får stenene i underlaget til at vende og dreje sig, så de komprimeres, og ligger så tæt som de kan.
Trin 9: Nyd det færdige resultat
Når turen med pladevibratoren er slut kan du læne dig tilbage, og nyde det færdige resultat. Endnu bedre skal du selvfølgelig have kørt bilen op på den færdige indkørsel. Har du gjort arbejdet korrekt vil indkørslen nemt kunne holde til bilens vægt uden at give sig.
Sådan sparer du flere penge ved at lægge fliserne selv
Når du selv vil stå for fliselægningen sparer du selvfølgelig udgifterne til dyre brolæggere. Men det er faktisk ikke den eneste mulighed for besparelse. Der er nemlig en række yderligere ting, du kan gøre for at spare flere penge, hvis du selv lægger fliserne i indkørslen.
En af de ting, du kan gøre for at spare penge, er at leje de dyre redskaber til projektet istedet for at købe dem. Pladevibratoren er et godt eksempel på et redskab, man ikke så ofte kommer til at bruge, men som er dyr i anskaffelse. Hos mange byggemarkeder kan du med fordel leje en pladevibrator for en enkelt dag til dit projekt istedet for at stå med en dyr investering, som du sjældent vil komme til at bruge fremover.
En anden måde at spare penge på i et gør-det-selv-projekt er ved at anskaffe selve materialerne billigere. Mange private sælger deres gamle fliser i stedet for at køre dem på genbrugspladsen. Hvis du køber gamle fliser kan du med fordel investere i en gang fliserens, som du giver fliserne efter fliselægnings-arbejdet. Med fliserens kan du få selv de mest slidte fliser til at skinne som var de købt friskt fra fabrikken.
Spar tid og besvær ved at sætte fliselægningen i udbud
Hvis du ikke selv har tid til, eller mod på, at lægge fliserne derhjemme, så vil vi gerne igen slå et slag for tilbudstjenesten 3Byggetilbud.dk, som vi nævnte længere oppe på siden.
Ved at hente 3 tilbud på brolæggere til din fliselægning kan du hurtigt komme til at spare mange penge på at udlicitere arbejdet til professionelle. De ordner arbejdet, mens du selv er på arbejde, og gør det, du gør bedst.
Ved at hente flere tilbud får du virksomhederne til at konkurrere med hinanden om opgaven. Det tvinger dem til at give dig en ekstra god pris for at vinde opgaven, og presser priserne nedad. Du kan faktisk spare helt op til 40% på brolæggere ved at hente deres arbejdskraft på denne måde.
Er du klar til at sætte fliselægningen i udbud?